Ce materiale si ce ustensile se folosesc la crosetat?

Materialele folosite in lucrul cu croseta sunt extrem de diverse: ata de papiota, bumbacul, inul, macrameul, bumbacul cu fir plin, rasucit sau cu fir subtire, lana cu fir neted ori buclat, fire de matase, melana, garofita, fire sintetice cu aspect pufos si multe altele.

O esarfa crosetata dintr-o matase asemanatoare rochiei poate da un farmec deosebit. La fel si o poseta crosetata din fir de macrame sau un cordon, un guler sau un simplu ornament. Acestea pot schimba, prin inlocuire, fata aceleiasi rochii.

Croseta poate fi realizata din metal, ebonita, lemn sau material plastic. Industria ofera o varietate de crosete, de diferite marimi. Numerele inscrise pe crosete sunt de la zero, cele mai groase, pana la 16, cele mai fine. Aceste numere semnifica diametrul, masurat in milimetri, la partea ciocului (carligului). Crosetul se alege in functie de grosimea firului de lucru: cele cu numere mai mici sunt indicate pentru fire groase, pline, iar cele cu numere mai mari pentru fire subtiri.

Atunci cand alegeti croseta:

– aveti grija ca executia acesteia sa fie ingrijita;

– sa fie bine polizata, fara bavura;

– ciocul sa fie neted si bine rotunjit;

– sa aiba un maner suficient de lung, astfel incat sa depaseasca usor palma in pozitia de lucru;

– manerul sa fie perfect cilindric daca este facut din ebonita sau lemn;

– sa fie usoara.

Se calculeaza astfel incat grosimea firului de crosetat sa fie o data, pana la cel mult de doua ori mai mare fata de adancimea ciocului crosetei. Orice obiect crosetat trebuie sa fie elastic, sa aiba suplete si sa fie usor. Aceste caracteristici se obtin prin tehnica de lucru pe care o folositi.

Nu utilizati crosete prea subtiri atunci cand lucrati cu melana, rolan sau alte fire artificiale pufoase. Lucrati cat puteti mai strans. Desi executate corect, obiectele respective nu vor avea suplete, iar dupa spalare vor deveni imbacsite.